Älypuhelimet ovat kehittyneet hurjaa vauhtia viime vuosina, ja myös vuodelle 2015 on tulossa tai jo tullut paljon kiinnostavia uutuuksia, jotka koskevat sekä puhelinten ulkonäköä että ominaisuuksia. Myös älykellot ja älyrannekkeet ovat kovaa vauhtia tulossa suuren yleisön saavutettaviksi.

On ennustettu, että lähitulevaisuudessa yleisesti ottaen älypuhelinten näyttöjen koot tulevat edelleen kasvamaan. Myynnin odotetaan jatkossakin lisääntyvän etenkin kehittyvissä maissa ja samaan aikaan hintojen odotetaan laskevan. Erilaisia vaihtoehtoja tulee olemaan kaiken kaikkiaan enemmän. Älypuhelimia on jo nyt monen tasoisia ja oikean valinta voi nykymarkkinoillakin olla mahdottomalta tuntuva tehtävä.

Mobiiliala kiinnostaa suurta yleisöä. Esimerkiksi jokavuotinen suurtapahtuma, Barcelonan Mobile World Congress, houkutteli tänä vuonna ennätyksellisesti yli 93 000 kävijää. Merkittäviä tuotejulkistuksia saatiin mm. Huaweilta, HTC:ltä, Samsungilta sekä Microsoftilta ja Sonylta. Lisäksi muutkin tahot esittelivät Mobile World Congressissa ennakkoon julkistettuja kevään uutuuksiaan.

Lähiaikoina Applelta odotetaan uutta iPhone 7:ää tai 6S:ää. Markkinoille on tulossa myös Apple Watch -rannetietokone. Vastaavia rannetietokoneita on ollut myynnissä jo muutamia vuosia mm. Samsungilta, Motorolalta ja Sonylta, mutta Apple tuonee tuttuun tyyliinsä siihen uusia ja mullistavia elementtejä.

Applen pahin kilpailija Samsung uudistaa puhelimensa kokonaan. Samsung esitteli Barcelonan Mobile World Congressissa uuden Galaxy S6:n. Uudella lippulaivapuhelimella Samsung houkuttelee ostajia laadukkaalla designilla, johon kuuluu myös laadukkaampien materiaalien käyttö puhelimen rungossa. Myös Sony ja LG ovat tuomassa markkinoille uutuuksia.

Muita erinomaisia ja tällä hetkellä markkinoilta löytyviä puhelimia on paljon. Muun muassa HTC One M8 on hienosti suunniteltu ja kestävä Android-puhelin, jonka heikkous tosin löytyy kamerasta. LG G3:n etu on sen hyvä näyttö sekä hyvä akkukesto ja vahva kamera. Se on iso, phablet-tyylinen puhelin, joista osa tykkää, osa ei. Sony Xperia Z2:n akku kestää hyvin ja siinä on oikein mainio kamera, ja useinhan nämä ovat ne tärkeät kriteerit puhelinta hankittaessa. Nokia Lumia 930 on kestävä ja myös sillä saa hyviä kuvia. Sony Xperia Z1 Compact on puolestaan hieman muita pienempi mutta mainio puhelin, jossa on erittäin hyvä akku.

Myös erilaisia applikaatioita eli sovelluksia on valtavasti tarjolla käyttöjärjestelmien omissa sovelluskaupoissa, sekä ilmaisina että maksullisina. Osa on arjessa hyödyllisiä, osa taas soveltuu pelkästään viihdekäyttöön. Esimerkiksi erilaiset sääennustesovellukset, kuten ilmainen ja luotettava BBC Weather tai Suomen oma Ilmatieteen laitoksen sää -sovellus ovat hyvä lisä kännykkääsi. Myös erilaiset navigaattorit ovat monesti hyödyllisiä. Suuri osa applikaatioista on kuitenkin tarkoitettu ajanvietteeksi ja huviksi.

Erilaiset peliapplikaatiot ovat suosittuja. Esimerkiksi Full Tiltin pokerisovelluksessa voit pelata iPhone, iPad ja Android -laitteilla. Voit pelata useita erilaisia pokeripelejä, joita tulee säännöllisesti lisää.

Hyvin monista älypuhelimista löytyy tänä päivänä myös Twitter, WhatsApp, Facebook ja Instagram. Myös Spotify on erittäin suosittu, samoin Skype. Myös erilaiset valokuvaukseen ja valokuvien muokkaamiseen tarkoitetut sovellukset ovat suosittuja. Esimerkiksi ilmaisella Aviarylla saa muokattua kuvista halutun näköisiä helposti erilaisilla suodattimilla ja automaattisilla parannustyökaluilla.

Myös urheilijoille ja aktiivisille liikkujille on olemassa monia hyödyllisiä ja motivoivia sovelluksia. Pyöräilijöitä saattaa kiinnostaa esimerkiksi ilmainen Strava Cycling ja juoksijoita kannustaa eteen päin Runtastic. Hauska sovellus juoksijoille on myös Zombie, Run!, jossa juostaan pakoon zombieiden hyökkäystä. RunKeeperillä voit valita lajeiksi niin hiihtoa, soutua, uintia, rullaluistelua kuin vaeltamistakin tavallisten kävelyn ja juoksun lisäksi. Nike Training Club sovellus sopii mainiosti kuntosaliharjoittelijoille.

Matkustaessa kiinnostavia ja elämää helpottavia sovelluksia ovat mm. Uber-taksisovellus ja SkyScanner, jolla voit etsiä markkinoiden edullisimmat lennot. Useista kaupungeista löytyy applikaatiot julkisen liikenteen käyttäjille. TripAdvisorilla löytyy kätevästi parhaimmat ravintolat, kahvilat ja hotellit ympäri maailmaa.

Duolingo-sovelluksen avulla voit helposti ja hauskasti opetella pelaamalla uutta kieltä. Tällä hetkellä kielivaihtoehtoja ovat mm. espanja, ranska, italia, saksa ja portugali. Muuta opiskelua voi helpottaa myös SimpleMind-sovellus, jonka avulla on helppo järjestellä ajatukset ja ideat eri mappeihin. Toshl Financella voit seurata, minne rahasi kuluvat ja pysyä ajan tasalla budjetista. Samoin DailyCost auttaa seuraamaan helposti tuloja ja menoja.